donderdag 11 april 2013

Soorten agressie

Wanneer een hond gromt of zijn tanden toont, wordt al snel gezegd "die hond is gevaarlijk, hij is agressief". Men gaat er te snel van uit dat de agressie het gevolg is van een "dominante hond".  Er zijn echter veel verschillende soorten agressie, in dit blogje geef ik een kort overzicht.

Agressie en hiërarchie

Hoewel het zeker niet altijd het geval is, kan agressie wel voortkomen uit onduidelijkheden in de hiërarchie. Wanneer het voor je hond niet echt duidelijk is wie de baas is, kan hij zich al snel gaan profileren als een erg opstandige hond: hij gaat grommen wanneer je aan zijn eten komt, wanneer je zijn speeltje probeert te nemen, wanneer je te dicht in de buurt komt,... Beetje bij beetje wordt je hond de baas in huis. Dit gedrag kan uit de hand lopen wanneer je hem bestraft voor gedrag dat hij in zijn ogen wel mag stellen. Dan kan hij gaan bijten...

In dit geval is het erg belangrijk om je leiderschap terug te gaan opeisen. Negeren kan hierin een handige tool zijn, gezien het ongevaarlijk is en je status van rangoverste bevestigt.



Territoriale agressie

Bij territoriale agressie verdedigt een hond zijn territorium. Denk maar aan de hond die zijn terrein verdedigt tegen de postbode. Deze vorm van agressie komt vaak voor. Het stelt zich enkel op de hond zijn eigen gebied (dit kan de tuin of het huis zijn, maar bvb. ook zijn eigen mand). De agressie stopt dan ook onmiddellijk als de hond zijn territorium verlaat.



Angstagressie

Een bange hond zal altijd signalen geven naar de mens toe: hij zal proberen vluchten of indien dat niet lukt zal hij zijn oren naar achter doen, tanden tonen en staart tussen de poten doen. Wie dus een beetje oplet, haalt een bange hond er zo uit. Helaas luisteren wij mensen niet altijd naar de signalen van onze hond. Zo komt het bvb. geregeld voor dat kleine kinderen de hond blijven achtervolgen, hoewel hij toont dat hij dit niet leuk vindt. Wanneer de hond dan in een hoekje wordt geduwd en geen vluchtroute meer heeft, kan hij gaan aanvallen: meestal zal hij in de lucht happen en niet effectief bijten.

Bij angstagressie kan er een leerproces optreden: de bange hond leert dat het lastige gedrag van de mens stopt zodra hij gromt en hapt. De volgende keer zal hij dus sneller op deze manier reageren.


Redirectie agressie

Dit soort agressie is "het wegvloeien van agressie richting een derde partij". Kenmerkend is dat deze agressie binnen de hiërarchie altijd van hoog naar laag gaat. Concreet betekent het dat de hond zich afreageert op iets of iemand die in zijn ogen lager dan hem staat. Voorbeeld: de hond reageert zich af op de kat omdat hij niet bij de postbode kan.

Andere soorten

Naast deze vormen van agressie zijn er nog een aantal andere soorten: agressie voortkomend uit pijn, agressie van een moederhond die haar puppy's verdedigt,...


Als je merkt dat je hond agressief gedrag vertoont, is het altijd slim om er professionele hulp van een hondengedragstherapeut bij te halen. Ook het volgen van een gehoorzaamheidscursus bij een hondenschool kan je vooruit helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten