Een tijdje geleden schreef ik een blogje over de gevaren van chocolade. Chocolade is een voedingsmiddel waarvan geweten is dat het slecht is voor onze hond. Maar er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die slecht en zelfs ronduit gevaarlijk kunnen zijn voor de hond.
Zoetstoffen
Wanneer we het hebben over zoetstoffen, gaat het meer in het bijzonder om Xylitol. Xylitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van vele soorten groenten en fruit (bvb. pruimen, aarbeien, frambozen,....). Het wordt vaak gebruikt als zoetstof in snoepjes en je vindt het ook veel terug in kauwgum en tandpasta.
Voor ons mensen is deze zoetstof onschadelijk. Voor de hond kan deze echter ernstige gevolgen hebben: het hypoglykemie veroorzaken (dit houdt in dat de bloedsuikerspiegel te laag is). Reeds 30 minuten na inname van Xylitol kunnen honden symptomen gaan vertonen zoals braken, algemene zwakheid, ongecontroleerde bewegingen, depressie en epilepsie.
Een dosis van meer dan 100mg per kg lichaamsgewicht kan reeds gevaarlijk zijn. Dosissen van meer dan 500mg per kg lichaamsgewicht kunnen dodelijk zijn.
Houd je hond dus weg van light snoepjes, kauwgum en mensentandpasta (gebruik alleen een tandpasta ontworpen voor honden)!
Druiven en rozijnen
Er is niet echt geweten welke stoffen in druiven en rozijnen net zo giftig zijn. Toch kan het eten van druiven of rozijnen nierproblemen veroorzaken bij je hond. Na een korte tijd kan je de eerste symptomen al zien: braken, nerveus gedrag, hyperactief. Na 24 uur wordt de hond dan eerder loom en suf. De ademhaling wordt onregelmatig. De hond kan buikpijn krijgen en zal op den duur niet meer willen eten. Na een tijdje ontstaan er uitdrogingsverschijnselen.
Let dus op met druiven en rozijnen in de buurt van je hond. Let ook op met druivenstruiken in je tuin!
Zout
Een grote hoeveelheid zout kan ervoor zorgen dat je hond extreem veel dorst krijgt en veel gaat urineren. In extreme gevallen kan het tot zoutvergiftiging leiden. Het natrium- en chloorgehalte in het bloed van je hond gaat zo erg stijgen, dat het gevaarlijk wordt. Tekenen dat je hond te veel zout heeft binnengekregen zijn braken, diarree, depressie, hoge lichaamstemperatuur, beven, epilepsieaanvallen. In het ergste geval kan een zoutvergiftiging zelfs de dood tot gevolg hebben.
Hoeveel zout is nu gevaarlijk voor je hond? 4 gram keukenzout per kg lichaamsgewicht kan al dodelijk zijn.
Alles wat zout is, is dus verboden voor je hond: ook die lekkere chips!
Alcohol
Deze spreekt eigenlijk voor zich... Alcohol heeft op je huisdier hetzelfde effect als op de mens. Alleen is een hond veel kleiner en heeft hij er dus ook minder van nodig. Twee theelepels zijn genoeg om een kat in coma te brengen. Symptomen zijn: braken, diarree, slechte coordinatie, moeilijkheden met ademen. Uiteindelijk kan dit leiden tot coma en zelfs tot de dood.
Laat dat glaasje alcohol dus maar achterwege voor je huisdier...
Cafeïne
Voor cafeïne geldt het zelfde als voor chocolade, er zitten ongeveer dezelfde stoffen in. (http://www.uwhonddebaas.blogspot.be/2013/04/is-chocolade-echt-gevaarlijk-voor-je.html). Het is erg giftig voor je dier. Symptomen kunnen zijn braken, diarree, rusteloosheid, gejaagde ademhaling, hartkloppingen, beven, epilepsieaanvallen,...
Melk
Eigenlijk alle zuivelproducten (dus ook kaas en yoghurt) zijn niet te verteren voor honden (en katten). Ze hebben het enzym niet dat verantwoordelijk is voor de vertering ervan en dus kan het opeten van zuivelproducten wel wat problemen veroorzaken bij hen. Het kan diarree veroorzaken en andere verteringsproblemen. Ze kunnen er ook voedselallergie van krijgen, wat zich vertaalt in jeuk.
Een hele lijst van producten die niet goed zijn voor je hond dus. Even opmerken dat alle hierbovenvermelde zaken ook niet goed zijn voor je kat, om alle zelfde redenen! Aangezien een kat meestal kleiner is dan een hond, hebben zij zelfs veel minder nodig van de stoffen om problemen te veroorzaken.
Specifiek voor je kat is hondenvoer erg ongezond. Hoewel hondenvoer voornamelijk dezelfde ingrediënten bevat, heeft een kat toch meer proteïnen nodig. Een kat die alleen hondenvoer eet, kan dus ernstig ondervoed geraken.
Bronnen:
www.wikipedia.com
http://vetmedicine.about.com/od/toxicology/qt/xylitol_tox.htm
www2.aspca.org
http://dier-en-natuur.infonu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten