zondag 5 mei 2013

De gevaren van de zomer: tekenen van oververhitting bij je hond

Het wordt beter weer, de lucht kleurt blauw en de temperaturen klimmen eindelijk hoger. Tijd voor iedereen om de buitenlucht op te zoeken en vooral te genieten van lange wandelingen met de hond.

Maar de zomer houdt ook gevaren in voor je hond, wanneer het wat warmer wordt ligt het gevaar van oververhitting of hyperthermie op de loer. Deze blog dient om je de eerste tekenen te leren herkennen en vooral om het te voorkomen. Oververhitting komt voor wanneer je hond zijn warmte niet kwijt geraakt. Hij kan dan in coma geraken en als er niet snel genoeg wordt ingegrepen kan hij overlijden. Ook kunnen zijn organen beschadigd worden, waardoor hij permanente schade kan oplopen.

Oververhitting voorkomen

Op een warme dag is het belangrijk dat je je hond uitlaat in de vroege ochtend of de late avond, wanneer het dus iets koeler is. Dit niet alleen om oververhitting te voorkomen, maar ook omdat op warmere dagen het asfalt veel warmer is en ze dus hun pootjes kunnen verbranden.

Zorg dat er altijd voldoende vers water ter beschikking staat van de hond zodat hij zich kan afkoelen. Daarnaast kan je er bvb. ook voor zorgen dat hij af en toe een ijsblokje heeft waar hij mee kan spelen of je kan voor hem een klein zwembadje klaarzetten waar hij in kan plonsen wanneer het te warm wordt.

Op warme dagen laat je je hond best zoveel mogelijk binnen of voorzie je zeker genoeg schaduwplaatsen.

Laat je hond zeker NOOIT alleen in een warme auto. De temperaturen in een warme auto kunnen enorm oplopen: wanneer het buiten 20°C is, kan de temperatuur in de auto al snel stijgen tot 70°C. Bij deze hoge temperatuur kan je hond al snel overlijden aan oververhitting. Laat je niet misleiden door dat ene kleine autoruitje dat een stukje naar beneden is gedraaid, dit kan nooit de temperatuur voldoende omlaag brengen. En denk ook niet "ach, het is maar 5 minuten". Zelfs op vijf minuten tijd kan je hond last hebben van oververhitting. Wanneer je dus bij warm weer een hond in de auto ziet, bel dan aub de politie! (Dit laatste geldt trouwens ook voor kinderen: ook zij mogen niet alleen blijven in een warme auto!)

Oververhitting herkennen

De eerste reactie van een hond op oververhitting is hijgen. Een hond hijgt natuurlijk altijd wel en je hoeft niet direct te panikeren bij een klein hijgje van je hond. Een oververhitte hond zal echter proberen afkoelen door zijn bek nog wijder open te doen en veel harder te gaan hijgen. Dit zal echter zelden helpen. Integendeel, het vele gehijg doet de hond zijn temperatuur stijgen en zorgt nauwelijks voor afkoeling.

Oververhitte honden kunnen gaan kwijlen, braken, zijn niet goed aanspreekbaar en lijken apathisch. Het slijmvlies in de bek en tong zal donkerrood kleuren, zoals te zien op de foto hieronder.


Daarna zal een oververhitte hond ineen zakken, doordat er spierverslapping optreedt. In een volgend stadium kan de hond het bewustzijn verliezen en zelfs in coma geraken. Wanneer de hond al langer oververhit is, zal de kleur uit het tandvlees wegtrekken en zal dit grauw worden.

Ingrijpen!

Als je de eerste tekenen van oververhitting vaststelt bij je hond (zwaarder hijgen) is het vaak al voldoende om een schaduwrijke plek op te zoeken voor je hond, hem te laten drinken en hem te koelen met een natte handdoek. Gooi niet direct een emmer koud water over je hond heen maar laat hem zachtjes wennen aan de afkoeling.

Zie je meer tekenen en de temperatuur van je hond boven de 41°C stijgt, is het vooral een kwestie van zo snel mogelijk je hond in koud water te krijgen, al is het een beek... Laat hem wel opnieuw rustig wennen aan de afkoeling: doe eerst wat koud water met je handen over hem heen.

Er wordt aangeraden om de temperatuur niet te laten dalen onder de 40°C... Maar ja, wie heeft er altijd een thermometer mee wanneer hij gaat wandelen? Het zal dus een beetje op je eigen inschatten aankomen. Je kan je hond ook goed laten afkoelen door wat alcohol op zijn oksels te doen, maar ook dat heeft niet iedereen bij tijdens een wandeling... 

Het is sowieso aangeraden om steeds je dierenarts te contacteren wanneer dit gebeurt!

En tot slot nog een leuke cartoon om alles even samen te vatten:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten