donderdag 9 mei 2013

Over goede hondenvoeding...

Een vraag die ik geregeld krijg handelt over voeding: wat is nu de beste voeding die je aan je hond kan geven? Het antwoord luidt: BARF ... Wat een gek antwoord niet? BARF staat voor "Bones and Raw Food", dus rauwe verse voeding.

Wat is BARF?

Het principe van BARF is gelanceerd door Ian Billinghurst, auteur van 'Give your dog a bone'. De term wordt gebruikt voor het zelf samenstellen van verse rauwe voeding. Een goed menu voor de hond bestaat uit rauwe vleesbotten (dus: botten waar nog erg veel vlees aan hangt), een portie spiervlees, orgaanvlees en een kleine hoeveelheid groenten.
Het is vooral erg belangrijk dat je alles rauw geeft. Het geven van gekookte botten kan erg gevaarlijk zijn: deze kunnen splinteren en een hond kan er in stikken. Dit kan niet gebeuren bij een rauw bot. Het bakken van vlees is dan weer erg ongezond voor je hond, omdat hij de vetten niet kan verteren.

Waarom BARF?

Het idee hierachter is dat een hond een carnivoor is. Het BARF-menu benadert het beste wat een wolf in het wild zou eten.
De reden voor BARF is in mijn ogen erg simpel: de meeste brokken die je in de winkel kan kopen, kennen een erg slechte samenstelling (meer groenten dan vlees) en bevatten bovendien een heleboel toegevoegde stoffen die ongezond zijn voor je hond. Een slechte voeding kan de oorzaak van vele gedragsproblemen zoals stress, hyperactiviteit,...
Eens je overstapt naar een menu van rauw vlees zal je al snel merken dat je hond rustiger wordt en minder onvoorspelbaar. Je zal merken dat zijn vacht gaat glanzen en dat zijn ogen minder tranen. Ook zijn tanden zullen niet zo snel geel worden.


Krijg je de smaak te pakken en wil je zelf een keer proberen of dit iets voor jouw hond is? Dan kan je meer info vinden op de site www.barfplaats.nl . Deze site staat boordevol informatie om je verder te helpen en je te leren een gezond menu samen te stellen voor je hond.
In de regio Dendermonde kan je ook terecht bij www.hondjegezond.com voor degelijk advies over rauwe voeding en je kan er ineens ook alles kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten