donderdag 16 mei 2013

Over hondenbrokken...

Laatst schreef ik een stukje over goede hondenvoeding, meerbepaald over BARF ofwel natuurlijke rauwe voeding. In mijn ogen is dit het allerbeste wat je je hond kan geven. Natuurlijk is het niet altijd evident: er kruipt veel tijd in het samenstellen van een goed menu voor je hond en bovendien heb je veel plaats in je vriezer nodig.
Gelukkig is er nog een 'gulden middenweg': de koudgeperste brokken!

Wat is een koudgeperste brok?

Een koudgeperste brok is een brok die op lagere temperatuur is bereid. Er wordt meestal gebruik gemaakt van koude olieën (verwarmde olie wordt door de hond niet verteerd) en de brok ondergaat minder verwerking. De samenstelling is meestal beter dan een gewone brok en dus is een koudgeperste brok gezonder.

Je kan testen of een brok koudgeperst is door deze in een glas water te doen: de brok zal uiteenvallen. De brok zal dus ook in de maag van de hond uiteenvallen en hierdoor gemakkelijker verteren.


Waarom zijn ze beter?

De koudgeperste brokken bevatten meer vlees (meestal ook van een betere kwaliteit). Goedkope brokken bevatten vaak maar 4% vlees, voor de rest bevatten ze vooral granen. Granen leveren meer afvalstoffen op en veel honden zijn bovendien allergisch aan granen. In de gewone brokken zitten meestal veel koolhydraten, hoewel een hond niet gemaakt is om dit goed te verwerken. Er zit vaak tot wel 50% koolhydraten in!

In de gewone brokken vind je veel vaker toegevoegde stoffen zoals gluten, chemische antioxidanten, kleur- en smaakstoffen. Al deze zaken zijn slecht voor je hond: ze kunnen verantwoordelijk zijn voor een slechte stoelgang, medische problemen, dof haar en zelfs voor talrijke gedragsproblemen. De koudgeperste brokken bevatten natuurlijke producten zoals vitamine C en E.

Welke merken zijn goed voor mijn hond?

Je denkt al gemakkelijk: een duurder merk is een beter merk. Dit is echter niet altijd het geval! Wat wel klopt is dat de goede brokken meestal duurder zijn. Er zijn echter dure merken op de markt (zoals Royal Canin en Eukanuba) die niet echt geklasseerd kunnen worden onder "goede hondenbrokken". Beide merken zijn geëxpandeerde brokken, d.w.z. dat ze bereid zijn op hoge temperaturen en dus de tendens hebben om op te zwellen in de maag van de hond. Bovendien bevatten ze een enorme hoeveelheid maïs (wat een hond dus niet altijd kan verteren) en slechts een klein percentage aan vlees (Royal Canin wil zelfs het percentage vlees niet vrijgeven).

Ben je geïnteresseerd in een koudgeperste brok, neem dan eens een kijkje in de shop: www.rascalandchic.be  waar Lupo Natural verkocht wordt, een erg goed merk van koudgeperste brokken. Wil je liever niet kiezen voor een koudgeperste brok, kies dan zowiezo voor een brok zonder chemische toevoegingen en met enkel natuurlijke producten, zoals bvb. het merk Greenheart Premiums dat verkrijgbaar is in de shop.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten